Hoe verloopt zo'n opleiding?

Als je wil leren duiken, krijg je te maken met een zeer gevarieerde opleiding. Ontdek hieronder wat zo'n opleiding juist inhoudt en wat de restricties zijn van elk brevet.

Theorieles

Duiken is een sport waarbij heel wat komt kijken. Je leert in de theorielessen alles over duikfysica, duikgeneeskunde, het duikmateriaal, de administratieve en de praktische kant van het duiken. Dit klinkt misschien veel, maar geen paniek! In het begin van je opleiding volstaat hiervoor slechts een basiskennis. Naarmate de opleiding vordert, ga dieper en dieper in op deze verschillende onderwerpen. 

De theorielessen worden door onze instructeurs gegeven in het clublokaal op afgesproken momenten. 

Zwembadtraining

Tijdens de zwembadtraining maak je kennis met allerlei technieken opdat je goed en veilig kan gaan duiken in open water. Zo leer je correct zwemmen met je vinnen, hoe je een duikbril moet leegmaken onder water, hoe je een duikfles correct moet optuigen, wat je moet doen als jou ademautomaat niet meer werkt en nog zoveel meer. 

Naast het onder de knie krijgen van deze technieken is er ook aandacht voor uithoudingsvermogen en conditie. 

Open waterproeven

Al vanaf de eerste opleiding (1* duiker) zal je een aantal duiken en proeven in het water moeten afleggen. Tijdens deze momenten bekijken onze instructeurs of je de aangeleerde technieken en theorie goed kan toepassen tijdens een echte duik. 

Duikbrevet

In het begin van de opleiding volstaat deelname aan de theorieles en de zwembadtraining.  Naarmate de opleiding vordert, zal je examens en proeven moeten afleggen. Wanneer je alle vereiste zaken tot een goed einde brengt, ontvang je een officieel, CMAS-erkend brevet. 

 

Binnen CMAS kan je 4 brevetten en 3 titels behalen, deze gaan van 1* duiker tot 3* instructeur. Hiernaast kan je nog tal van specialisaties behalen waaronder duiken met nitrox of duiker- hulpverlener. Een volledig overzicht van de opleidingen vind je hier.

 

➽ Neem hier contact met ons op om te starten aan jouw opleiding!

Start van de opleiding: kandidaat 1* duiker

 

Je opleiding start met het behalen van je 1-sterbrevet.

Via enkele theorielessen en een actieve opleiding in het zwembad, leer en oefen je de vaardigheden die je nodig hebt voor je eerste duik in open water.

Hier komen nog geen examens aan te pas, de instructeur zal beslissen wanneer je klaar bent om je eerste duik in open water uit te proberen.

Deze zal doorgaan buiten en in zoet water. In de zomermaanden zal dit in de Put van Ekeren zijn, maar wanneer het kouder is, wordt al wel eens gekozen voor de duiktank van Todi in Beringen.

Je leert om op een adequate manier je duikinstructeur te volgen onder water en zijn instructies correct uit te voeren. Maar vooral om op een rustige manier te genieten van al het moois.

➽ Je eerste 5 duiken zijn beperkt tot 15 meter.

➽ Nadien mag je verder afdalen naar 20 meter.

Op naar 2* duiker: meer vrijheid!

 

Wil je dieper duiken of deelnemen aan een duikvakantie, dan groei je best door naar het brevet van een 2-ster duiker.

Ook nu weer ga je aan de slag met theorielessen en een voorbereiding in het zwembad. Voor dit brevet dien je te slagen voor een schriftelijk, theoretisch examen en worden je vaardigheden getoetst in het zwembad en open water.

Ben je voor alles geslaagd, krijg je het brevet met de 2 sterren. Je bent nu niet langer een volger en je kan situaties op een correctie manier inschatten.

➽ Vanaf dit brevet mag je duiken naar 30 meter.

 

Gouden tip!

Als je wil kan je ook leren duiken met Nitrox. Dit is lucht waaraan extra zuurstof wordt toegevoegd. Op vele vakantiebestemmingen een must om te mogen duiken!

 

Op naar 3* duiker: dieper, technischer en zelfstandiger!

 

Wil je nog dieper duiken en daar de onderwaterwereld gaan verkennen, dan moet je aan de slag voor het behalen van je 3de ster.

Ga je dieper dan 30 meter duiken, dan krijg je te maken met decompressietrappen. Deze zijn een rechtstreeks gevolg van de opgebouwde stikstof in je lichaam. Om vervolgens weer veilig te stijgen, dien je op bepaalde dieptes een stop of stijgpauze te maken.

Je theoretische opleiding wordt hierdoor een pak uitgebreider en technischer. Ook de proeven in het zwembad en open water worden fysiek intenser en complexer.

 

Je leert onder water navigeren en de voorbereiding en leiding van een duik op jou te nemen.

 

➽ Vanaf dit brevet mag je duiken naar 40 meter.

 

Op naar 4* duiker: hoogste recreatieve brevet.

 

Voor wie er maar geen genoeg van kan krijgen, is er de opleiding voor het brevet van 4-sterduiker. Zo'n duiker kan complexe duiken organiseren en leiden, maar ondergaat hiervoor dan ook een intensief opleidingstraject. 

Niet voor iedereen weggelegd, maar met de hulp van de ervaren instructeurs uit onze club is dat geen onhaalbaar doel. 

➽ Vanaf dit brevet mag je duiken naar 60 meter.

 

Vervolgopleiding naar instructeur

Ben je iemand die zelf graag zijn kennis overdraagt aan anderen en het leuk vindt om met beginnende duikers aan de slag te gaan? Dan is de opleiding Assistent Instructeur iets voor jou.

Deze opleiding kan je starten nadat je het brevet van 3* duiker hebt behaald.  Via de Vlaamse Trainersschool volg je de opleiding tot het bekomen van het diploma sportinitiator.

In deze pedagogische opleiding leer je de knepen hoe je beginnende duikers kan begeleiden in hun opleiding in en uit het water.

 

Hierna kan je nog verder doorgroeien door het behalen van de titels 1*, 2* en 3* instructeur.

Overige opleidingen

Binnen onze federatie worden nog tal van andere opleidingen aangeboden zoals

- Technisch duiken, waaronder 'Extended Range Diver' en het duiken met andere gassen

- Onderwaterfotografie en -videografie

- Opleidingen m.b.t. redding en veiligheid

- ...